Hegnsyn
Sommetider kan der opstå nabostrid omkring hegnet, der står i skellet mellem grundene. Der kan f.eks være tale om rejsning af nyt hegn, vedligeholdelse af det nuværende eller hvis den ene part ønsker at ændre hegn, f.eks. til en anden type end det nuværende.
Hvordan bør man forholde sig, hvis der opstår problemer? Og hvad er hegnssynet? Herunder giver vi dig en forklaring på, hvad hegnssynet er, og hvordan du kan søge hjælp, hvis du og din nabo ikke kan blive enige.
Hvad er et hegnssyn?
Hvis du og din nabo er uenige omkring jeres hegn, kan det være nødvendigt at inddrage hegnssynet for at løse problematikkerne. Et hegnssyn kan med andre ord beskrives som den sidste udvej inden uenighederne skrider helt af sporet.
Der er repræsenteret et hegnssyn i hver enkelt kommune landet over (på nær Københavns kommune), som har til formål at behandle sager som:
- Rejsning af hegn
- Vedligeholdelse af hegn
- Ændring eller sløjfning af hegn
- Grene der er til gene eller fare for den ene naboejendom eller hegn
Hvis du har behov for hjælp til hegnsyn, er det derfor din kommune, du skal henvende dig til.
Hvad siger hegnsyns loven?
Det er hegnsyns loven som fastsætter reglerne for, hvordan nabostridigheder om hegn skal håndteres. Hegnsyns loven tilsiger, at det er et kommunalt udvalg som skal behandle uenigheder om hegn og forsøge at mægle mellem parterne eller afgive en bindende kendelse, hvis der ikke opnås enighed.
De vigtigste hegnsyns regler er, at hegnet skal stå på skellet eller inden for egen grund og at omkostningerne til hegnet fordeles mellem naboerne jævnfør hegnsyns loven. Derudover skal hegnet have en godkendt type og højde, som stemmer overens med reglerne.
Begæring om hegnsyn sendes til kommunen.
Hvad koster det at “købe et hegnsyn”?
Du kan se prisen på din kommunes hjemmeside. Prisen reguleres som regel en gang om året. Typisk hegnsyn pris ligger på mellem 500 og 1.000 kr. Prisen på hegnsyn kan dog variere fra kommune til kommune.
Sådan startes en sag op
Når den ene part anmoder hegnssynet om hjælp, startes en sag op. For at starte en sag skal du henvende dig til din kommune eller advokat. Som udgangspunkt vil din egen retshjælpsforsikring gå ind og dække udgifterne, som er forbundet med hegnssynsforretninger.
Køb af hegnsyn foregår med andre ord hos din kommune. Hvis du ønsker et nyt hegnsyn, er det derfor din kommune, du skal henvende dig til. De sørger for, at der bliver udført et professionelt hegnsyn.
Så snart du har anmodet om begæring, er det formanden for det kommunale hegnssyn, som går ind og planlægger og indkalder til hegnssynsforretning. Når du anmoder om hegnssyn, er det en fordel, hvis du får hjælp af egen advokat til at udforme begæringen. Herved sikrer du, at alle punkter udformes korrekt, så der ikke opstår tvivl omkring din begæring.
Hvem går ind og vurderer den enkelte sag?
Hegnssynet er kommunalt nedsat og består af 3 medlemmer og en sekretær. Sekretæren er som regel fra teknisk forvaltning og medlemmerne er politisk udpegede. Dog skal der blandt dem være en plantekyndig og en bygningskyndig (ofte den samme).
Hvis du vil begære hegnssyn, er det en god ide først at ringe til teknisk forvaltning og snakke med sekretæren om, hvordan det plejer at foregå i din kommune. Højst sandsynligt kan du også få en fornemmelse af, hvordan kendelsen vil falde ud.
Hegnsloven er lovgrundlaget for hegnssynet.
Hegnssynets kendelser
Hegnssynet vil først søge at forlige sagen, og hvis det ikke er muligt, afsiger de en kendelse. Kendelsen tager som regel hensyn til parternes forklaring, hvilke omgivelser hegnet skal stå i samt parternes ønsker til hegnets udformning.
Kendelserne omfatter altid:
- Om der skal være hegn
- Hvordan udgifterne til hegnet skal fordeles
- Hvilken slags hegn der skal være, og hvornår det skal være færdigt
- Hvordan udgiften til hegnssynsforretningen skal fordeles
Man kan især påvirke valget af hegn, og her er det en fordel at være godt forberedt. Du kan f.eks. medbringe snor til at vise hegnets linje og højde, samt billeder og pris på det hegn du ønsker.
Hegnssynets kendelse kan indbringes for domstolene.
Læs mere hos Foreningen af hegnsyn i Danmark
Tips til godt naboskab
Chancen for at bevare et godt eller tåleligt naboskab er størst, hvis I kan snakke jer tilrette og blive enige om vedligeholdelse, ændring eller opsætning af nyt hegn.
Et hegnssyn bør ses som den sidste mulighed, hvis I ikke kan blive enige. Hvis ikke man er uvenner med sin nabo før et hegnssyn, bliver man det som regel efter.
Du kan prøve at give naboen pjecen “Hegn og et godt naboskab”. Pjecen kan fås på papir hos de fleste kommuner, eller den kan hentes på nettet ved at søge på “Hegn og et godt naboskab“.
Skal vi hjælpe dig med hegnsyn?
Bliv ringet op
Komposithegn
af Eg, Robinie , Gran og trykimprægneret Fyr
Raftehegn med bark
af Gran
Raftehegn uden bark
Af ekstra lige Rødgrans rafter
H stolpe hegn
af Eg, Robinie , Gran og trykimprægneret Fyr