Forside / Hegnsloven
Hegnsloven
Når du skal rejse et nyt hegn på din egen ejendom, er det relevant, at du sætter dig ind i lovgivningen. Det er vigtigt at gøre, så du er sikker på at overholde alle bestemmelser fra starten. Her skal du særligt kigge på hegnsloven og højden på hegnet. Skal du derimod have et fælleshegn, skal du for eksempel kigge på reglerne om hegn i skel højde.
Rejsning af nyt hegn - på egen ejendom
Når du skal rejse dit nye hegn, skal du imødekomme og overholde elementerne i hegnsloven for ikke at komme i karambolage med naboer, kommunen og andre instanser. Hegnsloven er lovgrundlaget for Hegnsynet og lovteksten kan læses på www.hegnsloven.dk.
Rejsning af nyt hegn fra Hegnsmanden.dk
Nedenstående punkter skal overholdes i forbindelse med rejsning af nyt hegn:
- Dit hegn må ikke hindre den frie oversigt ved vejkryds, vejtilslutninger, vejsving eller være til ulempe for færdslen.
- Har du porte og låger, må de ikke kunne åbnes udad mod færdselsbaner, hvor andre personer har færdselsret.
- Skal du rejse et helt almindeligt hegn mellem boligbebyggelse, er højden fastsat til 1,8 meter tillagt afstanden til skellet.
- Ønsker du et hegn, der er højere end 2 meter, kræver det samtykke og godkendelse af dine naboer.
Hegn mod vej - højde
Ønsker du som grundejer at opsætte et hegn langs en offentlig vej, er det dit eget ansvar at dække de udgifter, der må være. Her skal du huske, at hegnet kun må opføres på din egen grund. Har du ønsker vedrørende at plante et levende hegn, skal det ligeledes blive inden for din egen ejendom, så du ikke forringer oversigtsforholdene, hvor andre mennesker færdes.
Almindelige bestemmelser
Ud over de specifikke bestemmelser vedrørende at rejse et nyt hegn på egen grund, er der også almindelige bestemmelser, der skal tages højde for:
- Dit eget hegn må ikke påføre din nabo større ulemper end et fælleshegn.
- Har du et elektrisk hegn langs f.eks. gade, vej, sti eller plads, hvor andre har færdselsret, skal det være placeret mindst 1/2 m fra færdselsbanen.
- Har du et levende hegn, må du ikke anvende buske eller træer, som er giftige eller som giver anledning til plantesygdom.
Særlige regler - kommuner
Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler fra kommune til kommune. Alle er omfattet af hegnsloven, dog er der tilfælde hvor bestemmelserne afviger, som f.eks. i Københavns Kommune. Du skal derfor altid sætte dig ind i de specifikke regler for netop din kommune.
Særlige regler - kommuner
Skal du og din nabo rejse et fælles hegn i skellet mellem jeres ejendomme, anbefales det at læse op på bestemmelserne vedrørende et fælleshegn. Her gælder helt andre bestemmelser, da der er flere parter indblandet i processen. Det er derfor vigtigt, at begge parter kan blive enige – og om ikke andet så følge reglerne i hegnsloven.
Loven kan virke lang og knudret, dog findes der en pjece: “Hegn og et godt naboskab”, som er lettere at forstå. Pjecen kan fås på papir hos de fleste kommuner.
Opsætning af hegn - uenigheder
De hyppigste problemer, der opstår ved opsætning af nyt hegn ind til naboens grund, er uenigheder omkring, hvilken højde hegnet må være. Forskellige mennesker har forskellige holdninger, og derfor skal vi være glade for lovgivningen, så vi kan hindre uenigheder med vores kære naboer, også selvom man kan have vidt forskellige holdninger.
H stolpe hegn
af Eg, Robinie , Gran og trykimprægneret Fyr
Raftehegn med bark
af Gran
Raftehegn uden bark
Af ekstra lige Rødgrans rafter